Opis przepisu

Zupa dyniowa to absolutny hit każdej jesieni. Niesamowicie rozgrzewa i nadaje przyjemny aromat całemu mieszkaniu. I oczywiście doskonale smakuje! Co ciekawe, wcale nie trzeba się z jej gotowaniem ograniczać do sezonu na dynie. I idealnie pasuje do niej wędzony łosoś!

Kategoria: Zupy
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 średniej wielkości dynia
5 ziemniaków
2 marchewki
garść drobno pokrojonej natki pietruszki
sól
przyprawa curry
dowolna papryka ostra
200 g łososia wędzonego na zimno
1 cebula
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Odetnij górną część dyni i wyciągnij do naczynia cały miąższ z pozostałego kawałka.
2. Obierz ziemniaki i marchewkę i pokrój je w dość drobną kostkę. Cebulę i czosnek po obraniu potnij w plastry. Wszystkie te warzywa umieść w dużym rondlu, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i pieprzu cayenne, a także nieco więcej curry. Gotuj przez ok. 20 minut.
3. W międzyczasie pokrój łososia na małe plastry.
4. Gdy dynia i ziemniaki będą już miękkie, zblenduj całą zupę - uzyskasz w ten sposób jednolity krem. Dopraw go wedle swojego smaku.
5. Przed podaniem ułóż kawałki łososia na dnie głębokich talerzy i zalej powstałym kremem. Udekoruj natką pietruszki. Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności