Opis przepisu

Kiedy dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze, warto wprowadzić trochę wiosny do swojego jadłospisu. Świetnym przykładem takiej prostej, acz efektownej potrawy są kanapki ze świeżą sałatą i… tatarem ze śledzia. Oto niezawodny przepis!

Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Ciemne pieczywo (najlepiej pumpernikiel)
Liście świeżej sałaty
200 g filetów ze śledzia z pieprzem i ziołami SuperFish
4 średnie kiszone ogórki
1 duże awokado
1 średnia czerwona cebula
2 łyżki octu
Garść świeżej kolendry
sok wyciśnięty z małej limonki
Opcjonalnie: 1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Przekrój awokado na pół, obierz i wyjmij pestkę. Następnie pokrój je w drobną kostkę i umieść w głębokim naczyniu. Zalej je octem wymieszanym z wodą (3 łyżki wody na 1 łyżkę octu).
2. Pokrój cebulę i ogórki w drobną kostkę. Umieść w oddzielnym naczyniu i również zalej octem wymieszanym z wodą. Po 5 minutach przerzuć je do sitka, aby nieco ociekły.
3. Wyciągnij śledzia ze słoika i osusz je papierem kuchennym. Również pokrój w kostkę.
4. Wymieszaj wszystkie powyższe składniki w naczyniu z awokado. Skrop sokiem z limonki i opcjonalnie dodaj łyżkę majonezu. Dobrze wymieszaj!
5. Przed podaniem możesz opcjonalnie lekko podsmażyć pieczywo. Na każdej kromce ułóż liść sałaty i porcję tatara ze śledzia. Możesz udekorować całość szczypiorkiem i... kiwi, tak jak na zdjęciu. Smacznego!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.