Opis przepisu

Wiosna zasadniczo już za pasem, więc warto przygotować domowe menu na jej przybycie. Świetnym wyborem na przywitanie tej pory roku jest kultowa sałatka Caesar, która – o dziwo – została wymyślona w… Meksyku! Jej zaletą jest to, że nie wymaga jeszcze wykorzystania nowalijek, a już zachwyca wiosenną lekkością. I doskonale smakuje z łososiem!

Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia meksykańska
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1/2 sałaty rzymskiej
150 g łososia wędzonego na gorąco
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki koperku (drobno posiekanego)
2 łyżeczki szczypiorku (drobno posiekanego)
2 kromki białego pieczywa
30 g parmezanu
Opcjonalnie: 1 łyżeczka kaparów
Opcjonalnie: 1/2 awokado (pokrojona w kostkę lub plastry)
Opcjonalnie: Ogórek świeży (ok. 10 cm długości)
Opcjonalnie: 1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. W niedużym naczyniu wymieszaj ze sobą 3 łyżki oliwy, ocet winny, musztardę dijon, koperek, szczypiorek i opcjonalnie kapary. Powstały sos odstaw na chwilę na bok.
2.
Dwie kromki białego pieczywa posmaruj pozostałą oliwą z obydwu stron. Zgnieć ząbek czosnku i również posmaruj nim pieczywo. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni, aż się dobrze zarumieni z dwóch stron. Po zdjęciu kromek z patelni pokrój je w kostkę.
3. Dobrze wypłucz sałatę i porwij ją na kawałki. Ułóż je w naczyniu i dodaj do nich awokado i ogórka (jeśli zamierzasz ich użyć) oraz łososia pokrojonego na nieduże kawałki.
4. Zetrzyj parmezan używając obieraczki do warzyw (aby miał postać cienkich plasterków) i dodaj do sałatki.
5. Zalej całość sosem i ewentualnie dodaj czarny sezam. Podawaj z przygotowanymi wcześniej grzankami.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.