Wiosenna sałatka Caeasar z wędzonym łososiem

Wiosna zasadniczo już za pasem, więc warto przygotować domowe menu na jej przybycie. Świetnym wyborem na przywitanie tej pory roku jest kultowa sałatka Caesar, która – o dziwo – została wymyślona w… Meksyku! Jej zaletą jest to, że nie wymaga jeszcze wykorzystania nowalijek, a już zachwyca wiosenną lekkością. I doskonale smakuje z łososiem!

Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia meksykańska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Wiosenna sałatka Caeasar z wędzonym łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. W niedużym naczyniu wymieszaj ze sobą 3 łyżki oliwy, ocet winny, musztardę dijon, koperek, szczypiorek i opcjonalnie kapary. Powstały sos odstaw na chwilę na bok.
    2.
    Dwie kromki białego pieczywa posmaruj pozostałą oliwą z obydwu stron. Zgnieć ząbek czosnku i również posmaruj nim pieczywo. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni, aż się dobrze zarumieni z dwóch stron. Po zdjęciu kromek z patelni pokrój je w kostkę.
    3. Dobrze wypłucz sałatę i porwij ją na kawałki. Ułóż je w naczyniu i dodaj do nich awokado i ogórka (jeśli zamierzasz ich użyć) oraz łososia pokrojonego na nieduże kawałki.
    4. Zetrzyj parmezan używając obieraczki do warzyw (aby miał postać cienkich plasterków) i dodaj do sałatki.
    5. Zalej całość sosem i ewentualnie dodaj czarny sezam. Podawaj z przygotowanymi wcześniej grzankami.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności