Wiosenna frittata z wędzonym łososiem
Opis przepisu
Frittata to coś więcej niż omlet, do którego często jest porównywana. Jest o wiele łatwiejsza w przyrządzeniu, a za to nawet bardziej efektowna. I bez żadnego problemu można ją podać na śniadanie, obiad, a nawet przy… świątecznym stole. Oto niezawodny przepis!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
400 g ziemniaków (Pokrojonych w plastry o grubości ok. 1 cm)
2 łyżki masła
1 duża cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
200 g łososia wędzonego na gorąco SuperFish
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka tartego sera żółtego
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne o średnicy ok. 22 cm. Natrzyj je wewnątrz masłem.
2. Ugotuj pokrojone ziemniaki. Jak już będą miękkie, odsącz je i odstaw na ok. 10 minut.
3. 2 łyżki masła roztop na patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Powinny zmięknąć.
4. W dużym naczyniu dobrze wymieszaj usmażoną cebulę i czosnek z jajkami, łososiem pokrojonym na mniejsze kawałki, koperkiem, natką pietruszki, solą, pieprzem i połową szklanki sera.
5. Do mieszanki dodaj ziemniaki i przelej całość do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Posyp resztą sera i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.
6. Przed podaniem skrop oliwą i posyp natką pietruszki, jeśli jakaś Ci jeszcze zostanie. Smacznego!
Zostaw recenzję