Wiosenna frittata z wędzonym łososiem

Frittata to coś więcej niż omlet, do którego często jest porównywana. Jest o wiele łatwiejsza w przyrządzeniu, a za to nawet bardziej efektowna. I bez żadnego problemu można ją podać na śniadanie, obiad, a nawet przy… świątecznym stole. Oto niezawodny przepis!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Wiosenna frittata z wędzonym łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj naczynie żaroodporne o średnicy ok. 22 cm. Natrzyj je wewnątrz masłem.
    2. Ugotuj pokrojone ziemniaki. Jak już będą miękkie, odsącz je i odstaw na ok. 10 minut.
    3. 2 łyżki masła roztop na patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu. Powinny zmięknąć.
    4. W dużym naczyniu dobrze wymieszaj usmażoną cebulę i czosnek z jajkami, łososiem pokrojonym na mniejsze kawałki, koperkiem, natką pietruszki, solą, pieprzem i połową szklanki sera.
    5. Do mieszanki dodaj ziemniaki i przelej całość do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Posyp resztą sera i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.
    6. Przed podaniem skrop oliwą i posyp natką pietruszki, jeśli jakaś Ci jeszcze zostanie. Smacznego!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności