Opis przepisu

Jeszcze chwila, jeszcze moment i na naszych talerzach pojawi się absolutny hit ostatnich lat – szparagi. Dbamy o to, abyście mieli pomysł na ich przygotowanie już od pierwszego dnia sezonu. Co ważne, jest to potrawa równie prosta, co efektowna. Polecamy!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

100 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
2-4 jajka
ok. 12 szparagów
Pesto z bazylii
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
OPCJONALNIE: Koperek i ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Zacznij od zgrillowania lub upieczenia szparagów. Jeśli wybierasz tę drugą opcję, włóż je do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.
2. Jajka ugotuj w koszulkach. W tym celu zagotuj wodę w niedużym rondlu. Dodaj do niej nieco octu spirytusowego, soku z cytryny lub dużą szczyptę soli. Gdy woda będzie wrzeć, przykręć ogień, aby był minimalny. Następnie wbij jedno jajko do małej miseczki i weź ja do jednej ręki. Drugą ręką zamieszaj wodę w rondlu tak, aby na środku powstał wir. Wlej jajko w środek wiru i obserwuj. Po ok. 4 minutach wyciągnij i powtórz z kolejnym.
3. Do każdej porcji ułóż na talerzu ok. 6 szparagów i (opcjonalnie) polej je delikatnie octem balsamicznym. Następnie ułóż na nich połowę łososia wędzonego i 1-2 jajka. Udekoruj pesto i ewentualnie koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności