Wędzony łosoś ze szparagami i jajkiem

Jeszcze chwila, jeszcze moment i na naszych talerzach pojawi się absolutny hit ostatnich lat – szparagi. Dbamy o to, abyście mieli pomysł na ich przygotowanie już od pierwszego dnia sezonu. Co ważne, jest to potrawa równie prosta, co efektowna. Polecamy!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Wędzony łosoś ze szparagami i jajkiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Zacznij od zgrillowania lub upieczenia szparagów. Jeśli wybierasz tę drugą opcję, włóż je do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.
    2. Jajka ugotuj w koszulkach. W tym celu zagotuj wodę w niedużym rondlu. Dodaj do niej nieco octu spirytusowego, soku z cytryny lub dużą szczyptę soli. Gdy woda będzie wrzeć, przykręć ogień, aby był minimalny. Następnie wbij jedno jajko do małej miseczki i weź ja do jednej ręki. Drugą ręką zamieszaj wodę w rondlu tak, aby na środku powstał wir. Wlej jajko w środek wiru i obserwuj. Po ok. 4 minutach wyciągnij i powtórz z kolejnym.
    3. Do każdej porcji ułóż na talerzu ok. 6 szparagów i (opcjonalnie) polej je delikatnie octem balsamicznym. Następnie ułóż na nich połowę łososia wędzonego i 1-2 jajka. Udekoruj pesto i ewentualnie koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności