Opis przepisu

W tym przepisie pyszne, francuskie flambée nabiera nieco amerykańskiego charakteru, dzięki czerwonej cebuli i wędzonemu łososiowi. Takie połączenie gwarantuje niesamowite wrażenia podczas kolacji w gronie bliskich lub znajomych!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

250 g mąki uniwersalnej
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki letniej wody
1/2 szklanki śmietany
Świeżo mielony pieprz
1 duża czerwona cebula
200 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
Koperek
Cytryna (pokrojona w ćwiartki), do przyozdobienia
Garść rukoli

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, 1/2 łyżeczki soli i oliwę. Następnie dolewaj po odrobinie wody i mieszaj całość widelcem. Składniki powinny połączyć się w jednolite, delikatne ciasto. Jeśli stanie się to, zanim wykorzystasz całą wodę - nie dolewaj więcej!
2. Przenieś ciasto na obsypaną mąką stolnicę lub inną, podobną przestrzeń i ugniataj przez ok. minutę. Następnie przykryj kawałkiem czystego materiału i odłóż na bok.
3. Rozgrzej piekarnik do 260 stopni Celsjusza. Przygotuj sobie papier do pieczenia i ułóż go na tacy do pieczenia.
4. W mniejszym naczyniu wymieszaj ze sobą śmietanę, pozostałą 1/4 łyżeczki soli i pieprz.
5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek o wymiarach mniej więcej 25 x 35 cm. Przenieś go na papier do pieczenia.
6. Rozsmaruj doprawioną śmietanę po całej powierzchni placka, zostawiając po 1cm wolnej przestrzeni z każdego boku.
7. Na śmietanie ułóż równą warstwę pokrojonej w plastry cebuli.
8. Włóż tartę do piekarnika na ok. 15 minut. Powinna się w tym czasie dobrze zarumienić.
9. Wyjmij tartę z piekarnika i daj jej ostygnąć przez ok. 8 minut. Następnie ułóż na niej równomiernie pociętego na mniejsze kawałki łososia.
10. Przyozdób całość koperkiem, rukolą i ćwiartkami cytryny. Pokrój na mniejsze części i podaj na ciepło. Bon appetit!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności