Tarta flambée z wędzonym łososiem

W tym przepisie pyszne, francuskie flambée nabiera nieco amerykańskiego charakteru, dzięki czerwonej cebuli i wędzonemu łososiowi. Takie połączenie gwarantuje niesamowite wrażenia podczas kolacji w gronie bliskich lub znajomych!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Tarta flambée z wędzonym łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, 1/2 łyżeczki soli i oliwę. Następnie dolewaj po odrobinie wody i mieszaj całość widelcem. Składniki powinny połączyć się w jednolite, delikatne ciasto. Jeśli stanie się to, zanim wykorzystasz całą wodę - nie dolewaj więcej!
    2. Przenieś ciasto na obsypaną mąką stolnicę lub inną, podobną przestrzeń i ugniataj przez ok. minutę. Następnie przykryj kawałkiem czystego materiału i odłóż na bok.
    3. Rozgrzej piekarnik do 260 stopni Celsjusza. Przygotuj sobie papier do pieczenia i ułóż go na tacy do pieczenia.
    4. W mniejszym naczyniu wymieszaj ze sobą śmietanę, pozostałą 1/4 łyżeczki soli i pieprz.
    5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek o wymiarach mniej więcej 25 x 35 cm. Przenieś go na papier do pieczenia.
    6. Rozsmaruj doprawioną śmietanę po całej powierzchni placka, zostawiając po 1cm wolnej przestrzeni z każdego boku.
    7. Na śmietanie ułóż równą warstwę pokrojonej w plastry cebuli.
    8. Włóż tartę do piekarnika na ok. 15 minut. Powinna się w tym czasie dobrze zarumienić.
    9. Wyjmij tartę z piekarnika i daj jej ostygnąć przez ok. 8 minut. Następnie ułóż na niej równomiernie pociętego na mniejsze kawałki łososia.
    10. Przyozdób całość koperkiem, rukolą i ćwiartkami cytryny. Pokrój na mniejsze części i podaj na ciepło. Bon appetit!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności