Opis przepisu

Świąteczne stoły tradycyjnie aż uginają się od rybnych potraw. Jedną z najpyszniejszych i najpopularniejszych – szczególnie na wschodzie, jest szuba, czyli tradycyjna warstwowa sałatka z warzyw i śledzia. Oto przepis na jej doskonałą wersję!

Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 słoik filetów ze śledzia z krojoną cebulką SuperFish
1/2 średniej cebuli (drobno posiekanej)
2 duże ziemniaki (ugotowane i starte)
6 jajek (ugotowanych na twardo)
3 duże marchewki (ugotowane i starte)
3 buraki (ugotowane i starte)
1 2/3 szklanki majonezu
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Po ugotowaniu warzyw i jajek, wyciągnij filety śledzia ze słoika i pokrój je w średniej wielkości kostkę.
2. 2 z ugotowanych jajek przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka. Odłóż je na bok (przydadzą się do udekorowania szuby na samym końcu). Białka tych dwóch jajek wraz z pozostałymi czterema w całości, zetrzyj drobno do jednego naczynia. Odłożone dwa żółtka zetrzyj do oddzielnego.
3. Wymieszaj pokrojonego śledzia z cebulą (możesz też dodać cebulę ze słoika po śledziu).
4. Wymieszaj majonez z posiekanym czosnkiem.
5. Do kolejnego kroku przyda ci się pierścień do deserów o średnicy ok. 20 cm. Jeśli taki posiadasz, połóż go na dużym talerzu. Jeśli nie - pomiń ten krok, a całość przyrządź np. w wysokiej misce. Możliwe jest też wykorzystanie mniejszych pierścieni do przyrządzenia pojedynczych porcji - takich jak na zdjęciu.
6. Ułóż śledzia z cebulką wewnątrz pierścienia lub na dnie miski. Dobrze je ugnieć, aby powstała warstwa była dosyć zwarta.
7. Przykryj śledzia z cebulką cienką warstwą majonezu z czosnkiem i dopraw pieprzem.
8. Następną warstwę ułóż ze startych ziemniaków i dosyć hojnie przykryj je majonezem z czosnkiem. Znowu dopraw - tym razem solą i pieprzem.
9. Teraz ułóż warstwę ze startych jajek (z wyłączeniem dwóch oddzielonych żółtek) i również przykryj ją delikatnie majonezem z czosnkiem.
10. Kolejna warstwę wykonaj ze startej marchewki i tradycyjnie przykryj ją majonezem z czosnkiem. Dopraw ponownie solą i pieprzem.
11. Ostatnia warstwa to buraki. Ułóż je na górze potrawy i przykryj cienką warstwą majonezu z czosnkiem. Dopraw pieprzem i udekoruj odłożonymi żółtkami.
12. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc, ale jeśli ci się spieszy - wystarczy godzina. Gotowe! Smacznego!
Kieszonki na grilla z łososiem

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności