Świąteczna szuba ze śledziem

Świąteczne stoły tradycyjnie aż uginają się od rybnych potraw. Jedną z najpyszniejszych i najpopularniejszych – szczególnie na wschodzie, jest szuba, czyli tradycyjna warstwowa sałatka z warzyw i śledzia. Oto przepis na jej doskonałą wersję!

Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Świąteczna szuba ze śledziem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Po ugotowaniu warzyw i jajek, wyciągnij filety śledzia ze słoika i pokrój je w średniej wielkości kostkę.
    2. 2 z ugotowanych jajek przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka. Odłóż je na bok (przydadzą się do udekorowania szuby na samym końcu). Białka tych dwóch jajek wraz z pozostałymi czterema w całości, zetrzyj drobno do jednego naczynia. Odłożone dwa żółtka zetrzyj do oddzielnego.
    3. Wymieszaj pokrojonego śledzia z cebulą (możesz też dodać cebulę ze słoika po śledziu).
    4. Wymieszaj majonez z posiekanym czosnkiem.
    5. Do kolejnego kroku przyda ci się pierścień do deserów o średnicy ok. 20 cm. Jeśli taki posiadasz, połóż go na dużym talerzu. Jeśli nie - pomiń ten krok, a całość przyrządź np. w wysokiej misce. Możliwe jest też wykorzystanie mniejszych pierścieni do przyrządzenia pojedynczych porcji - takich jak na zdjęciu.
    6. Ułóż śledzia z cebulką wewnątrz pierścienia lub na dnie miski. Dobrze je ugnieć, aby powstała warstwa była dosyć zwarta.
    7. Przykryj śledzia z cebulką cienką warstwą majonezu z czosnkiem i dopraw pieprzem.
    8. Następną warstwę ułóż ze startych ziemniaków i dosyć hojnie przykryj je majonezem z czosnkiem. Znowu dopraw - tym razem solą i pieprzem.
    9. Teraz ułóż warstwę ze startych jajek (z wyłączeniem dwóch oddzielonych żółtek) i również przykryj ją delikatnie majonezem z czosnkiem.
    10. Kolejna warstwę wykonaj ze startej marchewki i tradycyjnie przykryj ją majonezem z czosnkiem. Dopraw ponownie solą i pieprzem.
    11. Ostatnia warstwa to buraki. Ułóż je na górze potrawy i przykryj cienką warstwą majonezu z czosnkiem. Dopraw pieprzem i udekoruj odłożonymi żółtkami.
    12. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc, ale jeśli ci się spieszy - wystarczy godzina. Gotowe! Smacznego!
    Kieszonki na grilla z łososiem
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności