Opis przepisu

Jeśli masz ochotę na rybę, ale nieco inną niż tradycyjny pstrąg czy łosoś, doskonałym pomysłem będzie tuńczyk. Stek z tej ryby to wyśmienite danie – jest prosty w przygotowaniu i można go podawać z wieloma dodatkami.

Główny składnik: Tuńczyk
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

4 steki z tuńczyka (ok. 140g każdy)
4 łyżki oliwy
½ ogórka
2 dymki (drobno posiekane)
pomidor średniej wielkości (posiekany)
papryczka chilli (drobno posiekana)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Włóż steki z tuńczyka do szklanego naczynia i dolej 3 łyżki oliwy. Zrób to w taki sposób, aby każdy stek był polany oliwą. Odstaw na ok. 30 minut.
2. Obierz ogórka i przekrój go wzdłuż na pół. Usuń nasiona, a następnie pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z resztą składników (pomidor, chilli, pietruszka, dymka, sok z cytryny, łyżka oliwy), doprawiając według uznania.
3. Rozgrzej patelnię i smaż na niej steki po ok. 2 minuty z każdej strony. Uwaga – nie dolewaj oliwy na patelnię. Po usmażeniu zdejmij steki z ognia i odstaw na 3-5 minut. Podawaj z sałatką.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności