Opis przepisu

Jeśli lubicie nietypowe i zaskakujące połączenia smaków, ten przepis jest właśnie dla was!

Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

12 filetów śledziowych
4 ziemniaki
1 pokrojona cebula
2 kromki białego chleba
2 jajka oraz 2 żółtka
½ szklanki mleka
¼ kostki masła (+ 2 dodatkowe łyżki)
1 łyżka mąki
Sok z 1 cytryny
woda
sól i pieprz
2 szklanki bulionu rybnego

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Ugotuj ziemniaki a następnie je ugnieć.
2. Namocz chleb w mleku i zostaw na kilka minut.
3. Zmiksuj ziemniaki, cebulę, chleb oraz mleko, posól i popieprz. Dodaj rozpuszczone masło i ubite żółtka.
4. Ubij białka na sztywno i dodaj do masy.
5. Posmaruj okrągłą blaszkę masłem i posyp bułką tartą. Włóż masę i piecz w 190˚ do zarumienienia.
6. Pokrój filety na kawałki i ugotuj w słonej wodzie al dente.
7. Przygotowanie sosu cytrynowego:

Rozpuść masło i dodaj mąkę, mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawaj powoli bulion rybny ciągle mieszając. Ubij żółtka i dodaj do nich sól, dodaj do sosu powoli, ciągle mieszając. Nie gotuj po dodaniu jajek. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Rybę połóż na środku krążka ziemniaczanego, następnie polej ją sosem cytrynowym.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności