Opis przepisu

Sardynki – przysmak w Portugali. Sos chermoula – przysmak prosto z Maroko. Razem tworzą prawdziwą eksplozję egzotycznych smaków. Smażone w ten sposób ryby mogą stać się przepyszną przystawką lub idealnie letnią przekąską na grillu ze znajomymi.

Główny składnik: Sardynki
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

8 oporządzonych sardynek
1 pęczek kolendry
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
skórka z cytryny
1 łyżeczka mielonego kminku
½ łyżeczki wędzonej papryki
szczypta płatków chilli
75ml oliwy (+ dwie łyżki do smażenia)

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Posiekaj wszystkie składniki sosu (kolendra, pietruszka, czosnek, skórka z cytryny, kminek, papryka, chilli) i przełóż do jednej miseczki. Dolej oliwę, dopraw według uznania i odstaw.
2. Rozgrzej grill (lub patelnię do grillowania). Każdą sardynkę dokładnie natrzyj oliwą i dopraw. Jeśli używasz grilla – nabij każdą sardynkę na szpikulec (od głowy do ogona). Jeśli używasz patelni – natnij rybę w kilku miejscach.
3. Grilluj/smaż sardynki z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do czasu, aż będą ładnie przypieczone. Podawaj polane sosem.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.