Sardynki BBQ
Opis przepisu
Sardynki – przysmak w Portugali. Sos chermoula – przysmak prosto z Maroko. Razem tworzą prawdziwą eksplozję egzotycznych smaków. Smażone w ten sposób ryby mogą stać się przepyszną przystawką lub idealnie letnią przekąską na grillu ze znajomymi.
Kategoria: Potrawy z sardynkami
Główny składnik: Sardynki
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
8 oporządzonych sardynek
1 pęczek kolendry
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
skórka z cytryny
1 łyżeczka mielonego kminku
½ łyżeczki wędzonej papryki
szczypta płatków chilli
75ml oliwy (+ dwie łyżki do smażenia)
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Posiekaj wszystkie składniki sosu (kolendra, pietruszka, czosnek, skórka z cytryny, kminek, papryka, chilli) i przełóż do jednej miseczki. Dolej oliwę, dopraw według uznania i odstaw.
2. Rozgrzej grill (lub patelnię do grillowania). Każdą sardynkę dokładnie natrzyj oliwą i dopraw. Jeśli używasz grilla – nabij każdą sardynkę na szpikulec (od głowy do ogona). Jeśli używasz patelni – natnij rybę w kilku miejscach.
3. Grilluj/smaż sardynki z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do czasu, aż będą ładnie przypieczone. Podawaj polane sosem.
Zostaw recenzję