Opis przepisu

Kto powiedział, że nie można udoskonalić włoskiego przepisu na spaghetti z klopsikami? Wystarczy zastąpić mięso rybą, aby danie nabrało zupełnie nowych smaków i aromatów.

Główny składnik: Tuńczyk
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

300g tuńczyka w oleju słonecznikowym lub w oliwie z oliwek, odsączone (zachowaj trochę oleju)
400g makaronu spaghetti
500g sosu do makaronu
1 jajko (rozbełtane)
50g świeżej bułki tartej
mała garść natki pietruszki, grubo posiekanej
świeżo starta skórka 1 cytryna
mała garść orzeszków pinii

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Rozdrobnij tuńczyka do miski, a następnie wrzuć orzeszki pinii, skórkę z cytryny, pietruszkę, bułkę tartą i jajko. Dopraw i wymieszaj rękoma aż do całkowitego połączenia. Uformuj 12 kulek wielkości orzecha włoskiego.
2. Zagotuj w dużym rondlu osoloną wodę, a następnie ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na dużą patelnię wlej kilka kropel oleju z tuńczyka, a następnie smaż klopsiki przez 5 minut, obracając co minutę, aż będą całkowicie złote. Odcedź na papierze kuchennym. Podgrzej sos pomidorowy, wymieszaj razem z makaronem i kulkami z tuńczyka.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.