Rillettes z wędzonym łososiem na każdą okazję
Opis przepisu
Francuskie rillettes to potrawa, która świetnie spisuje się w głównej roli podczas śniadania, ale także jako doskonały dodatek na przyjęciach i świątecznych stołach. A co najlepsze – wcale nie potrzeba wiele wysiłku, aby ją przygotować.
Kategoria: Karnawałowe przekąski
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
1/3 szklanki drobno posiekanej szalotki
1 szklanka crème fraîche lub śmietany 36%
1/2 szklanki masła
225 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
1/4 szklanki drobno posiekanego szczypiorku (+ nieco więcej do przyozdobienia)
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Zmiksuj szalotkę, crème fraîche (lub śmietanę) i masło w mikserze aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dodaj do tego wędzonego łososia pokrojonego w niewielkie paski i znowu zmiksuj (przez ok. 15 sekund).
2. Przenieś mieszankę do dużego naczynia, dodaj skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz i szczypiorek. Dobrze wymieszaj. Dopraw, jeśli uznasz to za zasadne. Gotowe!
3. Uwaga: Rillettes najlepiej przygotować z trzydniowym wyprzedzeniem i schłodzić przez ten czas w lodówce. Przed podaniem można je chwile ogrzać w temperaturze pokojowej.
Zostaw recenzję