Opis przepisu

Podobno każdy lubi placki ziemniaczane – pozostaje tylko kwestia, jak je podać. Niektórzy wolą na słodko, inni w wersji wytrawnej, a jeszcze niektórzy wcinają je saute. Jest też rozwiązanie dla miłośników pysznych ryb – placki ziemniaczane z wędzonym łososiem!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

330 g ziemniaków (obranych)
2 cebule dymki (drobno posiekane)
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka masła
2 jajka
150 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
2 czubate łyżeczki śmietany
Garść szczypiorku (drobno posiekanego)
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Po gotowaniu dobrze je osusz i pozostaw do wystygnięcia.
2. Gdy już wystygną, zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami do dużego naczynia. Dodaj dymkę, mąkę, połowę masła i dopraw solą i pieprzem. Następnie dobrze wymieszaj.
3. Powstałe ciasto podziel na cztery równe części, uformuj z nich kule, a następnie ugnieć, żeby były płaskie. Jeśli masz na to czas, możesz pozostawić je na noc w lodówce - będą pyszniejsze!
4. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej resztę masła. Usmaż na nim placki - przez 2-3 minuty na każdej stronie (aż zbrązowieją). Po smażeniu zadbaj o to, aby nie ostygły.
5. Wymieszaj śmietanę ze szczypiorkiem i nałóż po równo na każdy placek. Następnie podziel łososia wędzonego na równe części i ułóż na plackach ze śmietaną. Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności