Opis przepisu

To chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryby. Do niedawna kojarzone tylko z ekskluzywnymi restauracjami, ale dzisiaj zupełnie bezproblemowo można je wykonać samodzielnie w domu. A warto, bo doskonale pasuje do niemalże każdej okazji!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia japońska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

500 g ryżu do sushi
8 łyżek octu ryżowego
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
6 płatków wodorostów nori
300-350 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
1 opakowanie serka śmietankowego (kanapkowego)
1 dojrzałe awokado
1 zielony ogórek
1 sałata masłowa
Dodatki: sos sojowy, wasabi

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Łososia pokrój w cienkie paski. Możesz go podpiec na ruszcie, zamarynować lub zostawić w postaci wędzonej.
2. Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie paski.
3. Ryż wsyp do średniej wielkości garnka. Następnie zalej zimną wodą, płucz przez chwilę i odlej. Czynność powtórz dwukrotnie. Potem zalej wodą ryż raz jeszcze i odstaw na 30 minut.
4. Po 30 minutach raz jeszcze odlej i wlej do garnka wodę (maksymalnie do połowy objętości garnka). Następnie zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i nałóż na garnek przykrywkę – zostaw na małym ogniu na 15 minut.
5. Odstaw ryż, odlej pozostałą w garnku wodę. Do garnka dodaj zalewę z octu, soli i cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
6. Ułóż na macie bambusowej płatek wodorostów (błyszczącą stroną do maty).
7. Rozłóż na nori cienką warstwę ryżu. Na końcu płatka pozostaw 1-2cm wolnego miejsca.
8. Następnie rozkładaj składniki pionowo: pokrojonego ogórka, serek śmietankowy, awokado, sałatę i łososia.
9. Złap matę za brzeg i zacznij rolować. Staraj się delikatnie dociskać, tak żeby ryż dobrze skleił się ze sobą. Powstałą rolkę sushi kroimy. Podajemy z wasabi i sosem sojowym.
Kieszonki na grilla z łososiem

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności