Pyszne domowe sushi na każdą okazję!

To chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryby. Do niedawna kojarzone tylko z ekskluzywnymi restauracjami, ale dzisiaj zupełnie bezproblemowo można je wykonać samodzielnie w domu. A warto, bo doskonale pasuje do niemalże każdej okazji!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia japońska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Pyszne domowe sushi na każdą okazję!

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Łososia pokrój w cienkie paski. Możesz go podpiec na ruszcie, zamarynować lub zostawić w postaci wędzonej.
    2. Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie paski.
    3. Ryż wsyp do średniej wielkości garnka. Następnie zalej zimną wodą, płucz przez chwilę i odlej. Czynność powtórz dwukrotnie. Potem zalej wodą ryż raz jeszcze i odstaw na 30 minut.
    4. Po 30 minutach raz jeszcze odlej i wlej do garnka wodę (maksymalnie do połowy objętości garnka). Następnie zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i nałóż na garnek przykrywkę – zostaw na małym ogniu na 15 minut.
    5. Odstaw ryż, odlej pozostałą w garnku wodę. Do garnka dodaj zalewę z octu, soli i cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
    6. Ułóż na macie bambusowej płatek wodorostów (błyszczącą stroną do maty).
    7. Rozłóż na nori cienką warstwę ryżu. Na końcu płatka pozostaw 1-2cm wolnego miejsca.
    8. Następnie rozkładaj składniki pionowo: pokrojonego ogórka, serek śmietankowy, awokado, sałatę i łososia.
    9. Złap matę za brzeg i zacznij rolować. Staraj się delikatnie dociskać, tak żeby ryż dobrze skleił się ze sobą. Powstałą rolkę sushi kroimy. Podajemy z wasabi i sosem sojowym.
    Kieszonki na grilla z łososiem
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności