Opis przepisu

Podobno nie da się nie lubić pizzy. A czy można ją podawać w wersji rybnej? Oczywiście – wędzony łosoś to wręcz idealny dodatek do tej kultowej włoskiej potrawy. Oto niezawodny przepis na takie połączenie! Uwaga: z podanych składników zrobisz aż 4 pizze!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 szklanka letniej wody
1 łyżka drożdży
1 łyżeczka cukru
450 g mąki uniwersalnej
7 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku (posiekane)
800 g przecieru pomidorowego
6 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
2 szklanki tartej mozzarelli
250 g pomidorków cherry (przekrojonych na pół)
400 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
4 łyżki kaparów (posiekanych)
1/2 dużej czerwonej cebuli
garść liści bazylii
garść liści rukoli
1/2 szklanki śmietany
sok z 1 dużej cytryny
starta skórka z 1 dużej cytryny
4 łyżeczki chrzanu

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Zacznij od przygotowania ciasta. Wlej szklankę wody do miski i dodaj drożdże oraz cukier. Delikatnie wymieszaj. Pozostaw na chwilę w ciepłym miejscu.
2. Gdy drożdże się rozpuszczą a mikstura się mocno spieni, zmiksuj ją.
3. Do większej miski wsyp mąkę, dodaj jedną łyżkę oliwy i sól. Dodaj miksturę z drożdżami i dobrze wymieszaj, aż powstanie ciasto. Ugniataj je przez 10 minut, aż stanie się bardzo delikatne.
4. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj ręcznikiem i połóż w ciepłym miejscu. Po około 40 minutach ciasto powinno urosnąć dwukrotnie.
5. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Aby to zrobić, podgrzej 6 łyżek oliwy na średniej patelni (i średnim ogniu). Gdy będzie gorąca, podsmaż na niej czosnek przez ok. minutę.
6. Dodaj przecier, koncentrat i oregano, a następnie gotuj przez ok 10-12 minut, aż sos stanie się dość gęsty. Dopraw solą i pieprzem.
7. Wróć do ciasta. Gdy wyrośnie, ugnieć je delikatnie i pokrój na cztery równe części. Rozwałkuj każdą z nich w kształt koła o średnicy ok. 20 cm i uformuj rożki.
8. Podgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza i umieść w nim dwa kamienie do pizzy lub dwie formy, na których ułożysz ciasto. Podgrzej je bardzo mocno.
9. Ułóż przygotowane ciasto na papierze do pieczenia i rozłóż na nim równomiernie sos. Posyp mozzarellą i ułóż pomidorki cherry (miąższem do góry).
10. Ostrożnie podnieś papier z ciastem i ułóż na gorącej formie lub kamieniu. Piecz przez ok. 10-12 minut, aż ciasto stanie się chrupiące, a ser się roztopi i przybierze złotą barwę.
11. W tym czasie przygotuj sos cytrynowy – zmiksuj ze sobą śmietanę, skórkę i sok z cytryny oraz chrzan.
12. Wyciągnij pizze z piekarnika i ułóż na nich łososia, kapary, cebulę, rukolę i bazylię. Na koniec dodaj sos cytrynowy. Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.