Opis przepisu

Jeśli szukacie inspiracji na wspaniały obiad, koniecznie spróbujcie naszego bowla z łososiem. To proste w przygotowaniu danie jest nie tylko przyjemne dla oka, ale również niezwykle pożywne.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki oliwy
1/4 szklanki sosu chili czosnkowego
Sok z 1 limonki
2 łyżki stołowe miodu
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
4 filety z łososia
1/2 szklanki octu ryżowego lub octu z wina ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
3 perskie ogórki, pokrojone w cienkie plasterki
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki stołowe sosu Sriracha
2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
Ugotowany brązowy ryż
1 awokado, pokrojone w plastry
1 średnia marchewka, starta
1/2 czerwonej cebuli
cienko pokrojone liści kolendry
nasion sezamu

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Rozgrzej piekarnik do 180° C i wyłóż dużą blachę do pieczenia folią. W średniej misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, sos chili czosnkowy, sok z limonki, miód i czosnek. Dodaj łososia i delikatnie wymieszaj. Na przygotowanej blasze do pieczenia ułóż łososia i piecz do miękkości ok. 20 -25 minut.
2. W międzyczasie przygotuj ogórki. W misce lub słoiku nadającym się do kuchenki mikrofalowej wymieszaj ocet, cukier i sól. Włóż do mikrofali na ok 2 minuty – do czasu rozpuszczenia się cukru. Wymieszaj z olejem sezamowym, a następnie dodaj ogórki i dobrze wymieszaj. Przykryj ciasno dopasowaną pokrywką lub folią.
3. Zrób spicy mayo: w małej misce połącz majonez, sos Sriracha i olej sezamowy.
4. Ugotowany ryż podziel na 4 miski. Dołóż do nich łososia, ogórki, awokado, marchewkę, czerwoną cebulę, kolendrę i sezam. Skrop ostrym majonezem.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności