Opis przepisu

Łatwe i szybkie pesto z mniszka z łososiem z dodatkiem cheddara i słonecznika.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

450g liści mniszka lekarskiego
1 limonka
30g ziaren słonecznika
3 ząbki czosnku
50g sera cheddar i dodatkowo 10g do posypania
120ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu
1 opakowanie makaronu
1 łyżka stołowa miodu

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Liście mniszka umyć, osuszyć i posiekać, po czym umieścić w dużym wysokim pojemniku do blendowania. Dodać oliwę, wyciśnięty sok z limonki i czosnek, zmiksować.
Pesto z mniszka lekarskiego z wędzonym łososiem
2. Dodać ziarna słonecznika i starty cheddar, ponownie zmiksować. Doprawić łyżką miodu oraz odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu, dokładnie wymieszać.
Pesto z mniszka lekarskiego z wędzonym łososiem
3. Makaron ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z pesto. Łososia pokroić na cienkie paski.
4. Makaron przekładać na przemian z paseczkami łososia do miseczek. Wierzch makaronu posypać startym cheddarem, a na koniec wyłożyć kilka paseczków wędzonego łososia. Pałaszować zdrowy obiad ze smakiem.
Quesadillas z łososiem i sosem chipotle

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności