Opis przepisu

Jeśli masz ochotę na coś lżejszego od panierowanej ryby z ziemniakami, koniecznie spróbuj tych prostych hamburgerów z łososia. Dodaj do nich nieco imbiru, sosu sojowego i kolendry, a całość nabierze delikatnie orientalnego posmaku.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

4 filety z łososia (ok. 550g, bez skóry)
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka, starty)
1 łyżeczka sosu sojowego
1 pęczek kolendry (posiekany w taki sposób, aby zachować kilka listów w całości)
1 łyżeczka oleju roślinnego
ćwiartki cytryny do podania
2 marchewki
1 mały ogórek
2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Umieść łososia w pojemniku robota kuchennego. Dodaj pastę curry, imbir, sos sojowy i posiekaną kolendrę. Zmiksuj całość przy użyciu nakładki siekającej. Jeśli nie posiadasz malaksera, to drobno posiekaj łososia i przełóż go do miski. Następnie dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj całość drewnianą łyżką lub rękoma. Z powstałej masy uformuj 4 kotleciki.
2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż burgery przez 4-5 minut z każdej strony, do czasu aż będą chrupiące.
3. W międzyczasie, za pomocą obieraczki obierz marchewki i ogórka, a następnie potnij je w cienkie plasterki (wzdłuż). Wymieszaj z octem i cukrem, a następnie dodaj liście kolendry. Kotleciki podawaj z surówką oraz ryżem.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności