Opis przepisu

Chyba nie ma nikogo, kto nie próbowałby pysznych, chrupiących bruschett. Te pyszne włoskie przekąski zostały przez nas odrobinę zmodyfikowane. Zamiast pieczywa używamy… łososia. Gwarantujemy, że są równie pyszne!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

4 filety z łososia
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki stołowe oliwy
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 szalotki, mielone
3 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Sok z 1/2 cytryny
¼ szklanki cienko pokrojonej bazylii
Świeżo starty parmezan do podania
Ocet balsamiczny
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Posmaruj łososia oregano, solą i pieprzem.
2. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej jedną łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, połóż na niej łososia skórą do góry i smaż do głębokiego złocistego koloru, około 6 minut. Odwróć i smaż kolejne 6 minut, aż łosoś będzie nieprzezroczysty i łatwo się rozkruszy. Gotowe kawałki ryby przełóż na talerz.
3. Dodaj pozostałą łyżkę oliwy na patelnię, następnie wymieszaj z czosnkiem i szalotką. Gotuj do momentu, w którym czosnek zacznie pachnieć, ok. 1 minuty. Dodaj pomidory i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, często mieszając, aż pomidory zaczną pękać. Zdejmij z ognia i wyciśnij sok z cytryny.
4. Podawaj łososia z mieszanką pomidorów na wierzchu. Każdą porcję udekoruj bazylią i parmezanem, a następnie skropl octem balsamicznym.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.