Łososiowe bruschetty

Chyba nie ma nikogo, kto nie próbowałby pysznych, chrupiących bruschett. Te pyszne włoskie przekąski zostały przez nas odrobinę zmodyfikowane. Zamiast pieczywa używamy… łososia. Gwarantujemy, że są równie pyszne!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Łososiowe bruschetty

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Posmaruj łososia oregano, solą i pieprzem.
    2. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej jedną łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, połóż na niej łososia skórą do góry i smaż do głębokiego złocistego koloru, około 6 minut. Odwróć i smaż kolejne 6 minut, aż łosoś będzie nieprzezroczysty i łatwo się rozkruszy. Gotowe kawałki ryby przełóż na talerz.
    3. Dodaj pozostałą łyżkę oliwy na patelnię, następnie wymieszaj z czosnkiem i szalotką. Gotuj do momentu, w którym czosnek zacznie pachnieć, ok. 1 minuty. Dodaj pomidory i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, często mieszając, aż pomidory zaczną pękać. Zdejmij z ognia i wyciśnij sok z cytryny.
    4. Podawaj łososia z mieszanką pomidorów na wierzchu. Każdą porcję udekoruj bazylią i parmezanem, a następnie skropl octem balsamicznym.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności