Łosoś w glazurze miodowo-czosnkowej
Opis przepisu
To prosty, ale za to niezwykle smaczny przepis na soczystego łososia w towarzystwie słodkiej glazury. Jest to idealna propozycja na kolację ze znajomymi, którzy wyjdą do domu z zapisanym przepisem!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
4 filety z łososia
100 g masła
3 ząbki czosnku
Łyżeczka sezamu
Łyżka miodu
½ szklanki soku z cytryny
Łyżka sosu sriracha
½ szklanki sosu sojowego
Szklanka wody
sól i pieprz
Szczypta papryki wędzonej
Łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Przygotuj filety z łososia, osusz je i przypraw.
2. Podgrzej masło i olej, dodaj czosnek, wodę, sos sojowy, sos sriracha, miód oraz sok z cytryny.
3. Gdy już się nagrzeją, połóż na patelnię filety z łososia (skórą do dołu), i smaż przez 3 minuty po każdej stronie.
4. Gdy łosoś się smaży, użyj łyżki do polania glazury.
5. Smaż przez 5-6 minut, aż łosoś będzie się kleił, nie przestrasz się jego koloru (będzie wyglądać na lekko zwęglony – to kolor glazury), i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zostaw recenzję