Laxpudding – świąteczny hit ze Szwecji!
Opis przepisu
Grudzień to w Szwecji nie tylko Święta, ale także… laxpudding – potrawa, która cieszy się olbrzymim powodzeniem przez praktycznie cały miesiąc, ale szczególnie właśnie na wigilijnym stole. I nic dziwnego, ponieważ jest przepyszna! Z całego serca polecamy wypróbowanie tego przepisu także w polskich domach.
Kategoria: Potrawy świąteczne
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
700 g ziemniaków
4 jajka
300 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
30 g roztopionego masła (do posmarowania formy)
250 g łososia wędzonego na zimno SuperFish (pokrojonego w niewielkie paski)
koperek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Podgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
2. Obierz ziemniaki i pokrój je w plastry o grubości ok. pół centymetra. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj przez 7-8 minut od momentu, w którym woda się zagotuje. Następnie opłucz je zimną wodą, odcedź i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
3. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, mleko, śmietanę, trochę soli i dużo pieprzu.
4. Posmaruj formę do pieczenia roztopionym masłem. Na jej dnie ułóż 1/3 ziemniaków, na nich połóż połowę łososia i połowę koperku. Przykryj to kolejną 1/3 ziemniaków, na które połóż pozostałego łososia i koperek. Jeszcze raz przykryj pozostałymi ziemniakami.
5. Całość zalej mieszanką z jajek, mleka i śmietany. Dodaj jeszcze trochę pieprzu.
6. Piecz przez 45 minut, aż góra się mocno zarumieni, a na krawędziach pojawią się bąbelki.
7. Podawaj z zieloną sałatą z sosem vinaigrette. Smaklig måltid!
Zostaw recenzję