Laxpudding – świąteczny hit ze Szwecji!

Grudzień to w Szwecji nie tylko Święta, ale także… laxpudding – potrawa, która cieszy się olbrzymim powodzeniem przez praktycznie cały miesiąc, ale szczególnie właśnie na wigilijnym stole. I nic dziwnego, ponieważ jest przepyszna! Z całego serca polecamy wypróbowanie tego przepisu także w polskich domach.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Laxpudding – świąteczny hit ze Szwecji!

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Podgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
    2. Obierz ziemniaki i pokrój je w plastry o grubości ok. pół centymetra. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj przez 7-8 minut od momentu, w którym woda się zagotuje. Następnie opłucz je zimną wodą, odcedź i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
    3. W oddzielnej misce wymieszaj jajka, mleko, śmietanę, trochę soli i dużo pieprzu.
    4. Posmaruj formę do pieczenia roztopionym masłem. Na jej dnie ułóż 1/3 ziemniaków, na nich połóż połowę łososia i połowę koperku. Przykryj to kolejną 1/3 ziemniaków, na które połóż pozostałego łososia i koperek. Jeszcze raz przykryj pozostałymi ziemniakami.
    5. Całość zalej mieszanką z jajek, mleka i śmietany. Dodaj jeszcze trochę pieprzu.
    6. Piecz przez 45 minut, aż góra się mocno zarumieni, a na krawędziach pojawią się bąbelki.
    7. Podawaj z zieloną sałatą z sosem vinaigrette. Smaklig måltid!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności