Opis przepisu

Bez paelli wiele osób nie wyobraża sobie kuchni hiszpańskiej. Nic dziwnego – to tradycyjne danie to przysłowiowa kulinarna wizytówka krajów iberyjskich. Paella przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom ostrzejszych i wyrazistych smaków, którzy lubią sycące potrawy.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia hiszpańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

3 łyżki oliwy z oliwek
garść drobno posiekanej kolendry
2 łyżki wędzonej papryki
szczypta szafranu
sól, pieprz ziołowy
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona)
1 cebula
2 duże marchewki
2 szklanki ryżu parboiled
2 szklanki bulionu warzywnego
100 ml passaty pomidorowej
250 g łososia wędzonego na gorąco SuperFish
Opcjonalnie: Małże, krewetki, inne owoce morza

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Cebulę, czosnek oraz paprykę pokrój w kostkę, marchewkę – w słupki. Podsmaż razem na rozgrzanej, dużej patelni przez około 3 minuty.
2. W międzyczasie przygotuj łososia – pokrój rybę w dużą kostkę, następnie skrop oliwą i dodaj posiekaną kolendrę oraz wędzoną paprykę. Oprósz do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
3. W międzyczasie przygotuj łososia – pokrój rybę w dużą kostkę, następnie skrop oliwą i dodaj posiekaną kolendrę oraz wędzoną paprykę. Oprósz do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
4. Ostrożnie zdejmij wieko z patelni. Na wierzchu dania ułóż kawałki łososia np. w spirale, następnie zamknij pokrywę i gotuj danie przez następne 10 minut. Jeśli na patelni zostało zbyt mało płynu – możesz dolać dodatkowo ¼ szklanki wody. W tym momencie możesz też dodać inne owoce morza - zgodnie ze swoimi preferencjami.
5. Danie udekoruj posiekaną kolendrą.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.