Opis przepisu

Rybno-warzywne połączenia nigdy nie wychodzą z mody. Tym lepiej, jeśli składniki są sezonowe. Jeśli jednak nie jesteś fanem szparagów (lub po prostu nie będą one dostępne), śmiało możesz zamienić je np. kalafiorem czy pieczonymi ziemniakami.

Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Trudny
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

2 filety sandacza ze skórą
4-5 buraków
100 g kwaśnej śmietany
2 pęczki szparagów
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Sól, pieprz i cukier

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Obierz buraki i pokrój je w kostkę. Następnie dopraw solą i octem. Gotuj przez ok 40 minut.
2. Kilka kawałków (zależy od intensywności smaku jaką chcesz uzyskać) zmiksuj ze śmietaną, solą, oliwą z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny.
3. Ugotuj szparagi – wstaw je do wysokiego garnka i zalej wodą. Dodaj łyżeczkę cukru i soli. Gotuj ok. 8-10 minut lub 3-4 minuty od zagotowania wody. Uważaj – szparagi łatwo przegotować!
4. Filety sandacza dopraw solą i smaż na patelni od strony skóry do momentu, w którym będzie szklista. Następnie przełóż filety na drugą stronę i smaż, do uzyskania lekko złotego koloru.
5. Układanie na talerzu zacznij od sosu. W następnej kolejności połóż szparagi i buraczki, a na sam wierzch rybę.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.