Opis przepisu

Włoski wypiek o nazwie Foccacia, którego głównymi dodatkami, w tym przypadku, będą szparagi i wędzony łosoś SuperFish. Przysmak idealny na śniadanie bądź przystawkę. Zaserwowany w artystycznej, kolorowej postaci zachęca do zjedzenia już samym wyglądem!

Kategoria: Śniadania
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

7 g drożdży suchych
3 szklanki mąki pszennej ( najlepiej do wypieku chleba, np. typ 650)
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek (+ 2 łyżki do posmarowania blachy)
Szklanka ciepłej wody
Opakowanie łososia wędzonego SuperFish
Kilka czarnych oliwek
Kilka szparagów
2 łodygi szczypiorku
Kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Za pomocą miksera mieszamy ze sobą drożdże, miód i ciepłą wodę. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami przez około 10 minut. Powinno być elastyczne, ale nie może się kleić do rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie smarujemy dużą blaszkę oliwą z oliwek i wykładamy ciastem. Nie musi być rozłożone na całą blachę, ale ważne, aby było rozciągnięte na kształt prostokąta. Tak przygotowany wypiek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
3. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Odcinamy końcówki szparagów i gotujemy je przez około 10 minut. Kroimy łososia na małe kawałki, oliwki na kształt krążków, a szczypiorek w słupki.
4. Po 20 minutach wracamy do naszego ciasta i układamy na nim szparagi, łososia, szczypiorek, oliwki i listki świeżej bazylii. Możemy ułożyć obrazek jak na załączonym zdjęciu bądź wymyślić własną kompozycję.
5. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni (tryb góra - dół) i pieczemy chlebek przez 18 minut (lub do zarumienienia). Smacznego!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności