Artystyczna Foccacia z łososiem

Włoski wypiek o nazwie Foccacia, którego głównymi dodatkami, w tym przypadku, będą szparagi i wędzony łosoś SuperFish. Przysmak idealny na śniadanie bądź przystawkę. Zaserwowany w artystycznej, kolorowej postaci zachęca do zjedzenia już samym wyglądem!

Kategoria: Śniadania
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Artystyczna Foccacia z łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Za pomocą miksera mieszamy ze sobą drożdże, miód i ciepłą wodę. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    2. Następnie dodajemy sól, oliwę oraz mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami przez około 10 minut. Powinno być elastyczne, ale nie może się kleić do rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie smarujemy dużą blaszkę oliwą z oliwek i wykładamy ciastem. Nie musi być rozłożone na całą blachę, ale ważne, aby było rozciągnięte na kształt prostokąta. Tak przygotowany wypiek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
    3. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Odcinamy końcówki szparagów i gotujemy je przez około 10 minut. Kroimy łososia na małe kawałki, oliwki na kształt krążków, a szczypiorek w słupki.
    4. Po 20 minutach wracamy do naszego ciasta i układamy na nim szparagi, łososia, szczypiorek, oliwki i listki świeżej bazylii. Możemy ułożyć obrazek jak na załączonym zdjęciu bądź wymyślić własną kompozycję.
    5. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni (tryb góra - dół) i pieczemy chlebek przez 18 minut (lub do zarumienienia). Smacznego!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności