Łososia można podawać na śniadanie, obiad czy kolację. Może być smażony, gotowany lub pieczony. Wszystko zależy od nastroju, czasu i pory dnia. Dla Twojej wygody przygotowaliśmy małe kompendium wiedzy, dzięki której każdy sposób na łososia będzie dobry!

Dla kucharzy, zarówno profesjonalistów, jak i amatorów, łosoś jest niezwykle wdzięczną rybą, co widać choćby po naszej smakowitej księdze z ponad 140 przepisami na dania z jego udziałem w roli głównej: https://www.wplywaryba.pl/kategoria-przepisu/potrawy-z-lososiem/ 

Dlatego w tym tekście skupimy się na kluczowych wskazówkach i przydatnych informacjach na temat sposobów przygotowania łososia, które możecie swobodnie wykorzystać w Waszych pomysłach na tę smaczną rybę.   

JAK PRZYRZĄDZIĆ ŁOSOSIA NA PARZE?

Łosoś gotowany na parze to przede wszystkim wyśmienity sposób na dietetyczny i zdrowy posiłek. Polecany nie tylko osobom dbającym o linię, ale i dzieciom. Ta niskokaloryczna potrawa nie musi jednak odstraszać, bo dzięki takiemu procesowi przygotowania, ryba jest nie tylko lekkostrawna, ale też niezwykle soczysta. 

Aby ugotować łososia na parze, najlepiej dysponować parowarem lub specjalną nakładką na garnek, ale w zastępstwie można posłużyć się po prostu durszlakiem. Rybę skrapiamy cytryną, dodajemy ulubione zioła, jak np. rozmaryn, oregano lub bazylię i rozpoczynamy gotowanie. 

  • Proces gotowania do 25 min. 
  • Dla wzbogacenia smaku ryby, do wrzącej wody wrzuć trochę przypraw

JAK PRZYRZĄDZIĆ SMAŻONEGO ŁOSOSIA?

Smażenie – to szybka i dość prosta metoda, dzięki której uzyskuje się dodatkowe walory smakowe, jakich nie doświadczymy w przypadku ryby gotowanej. Zresztą nie oszukujmy się – smażenie zawsze dodaje potrawie aromatu i sprawia, że na widok powstałej na patelni chrupiącej otoczki od razu nabiera się apetytu. 

O czym należy pamiętać przy smażeniu łososia? O tym, że delikatne mięso ryby może się zbyt szybko spiec od zewnątrz, dlatego kontrolujmy wysokość temperatury. TIP: Warto smażyć rybę wraz ze skórą, wówczas zapewnimy rybie bezpieczną barierę przed zbyt wysoką temperaturą. 

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Przed ułożeniem ryby na rozgrzanym oleju, ryba musi być dokładnie osuszona.
  • Przed smażeniem filety przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Rybę można smażyć na oleju lub maśle.  
  • Długość procesu zależy od wielkości kawałków łososia, ale generalnie rybę smażymy przez ok. 7 minut.
  • Przed podaniem można odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu umieszczając ją na talerzu pokrytym ręcznikiem papierowym.

JAK PRZYRZĄDZIĆ ŁOSOSIA GRILLOWANEGO?

Każdy fan grilla wie jedno – bez dobrej marynaty, grilla nie będzie! Oto cały sekret grillowanego łososia, a my chętnie podzielimy się z Tobą przepisem i podajemy go w przystępnej formule, którą znajdziesz tutaj: https://www.wplywaryba.pl/przepis/idealna-marynata-do-lososia/ 

Co warto jeszcze wiedzieć?

  • Rybę grillujemy skórą do dołu.
  • Proces grillowania zajmie ok. 15 minut.

Jeśli masz ochotę na łososia grillowanego w wersji na słodko, to koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na Łososia z morelami, a jeśli na słono i w dodatku w burgerowym wydaniu, to zajrzyj tu.  A może coś na słodko? 

JAK PRZYRZĄDZIĆ PIECZONEGO ŁOSOSIA?

W przypadku pieczonego łososia warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze piekarnika. Mięso ryby jest delikatniejsze od wieprzowiny, wołowiny czy nawet kury lub indyka, dlatego zbyt wysoka temperatura może spowodować, że filety wprawdzie pięknie się zarumienią, ale będą surowe w środku. Z kolei zbyt niska temperatura pozbawi dania upragnionego aromatu i smakowitej otoczki, więc należy znaleźć złoty środek. Temperatura idealną do pieczenia łososia to 180 stopni.

O czym warto pamiętać?

  • Łososia możemy piec w brytfance, na papierze lub folii do pieczenia. 
  • Przed włożeniem ryby do piekarnika obsypujemy ją solą i pieprzem.
  • Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni
  • Czas pieczenia ok. 15 min. 

Jeśli jednak nie masz za bardzo czasu na pieczenie samej ryby, możesz sobie nieco ułatwić życie korzystając z gotowych rozwiązań. Sięgając po łososia wędzonego na gorąco Superfish, możesz skorzystać z przepisu na pieczone danie z łososiem, dynią i ryżem: 

https://www.wplywaryba.pl/przepis/losos-z-dynia-pieczone-na-ryzu/ 

Albo z gruszką i serem pleśniowym: https://www.wplywaryba.pl/przepis/losos-zapiekany-z-gruszka-i-serem-plesniowym/ 

JAK PRZYRZĄDZIĆ SUSHI Z ŁOSOSIEM?

Sushi wygląda tak wykwintnie, jak pralinka i wydaje się, że może je wykonać tylko specjalista. Otóż możemy zapewnić, że od dzisiaj każdy takim specjalistą może się stać. Wystarczy trochę cierpliwości, a jak choć raz w życiu zdarzyło Ci się lepić pierogi, to… na pewno Ci się uda. 

Aby przygotować sushi z łososiem, oprócz wędzonego łososia niezbędne będą: ryż do sushi, arkusze nori oraz specjalna mata. Dodatki takie jak awokado, świeży ogórek można wymieniać dowolnie na inne, które mamy akurat w lodówce. Cały proces przebiega właściwie intuicyjnie, na macie układamy warstwę ryżu, na nim paski łososia, przekładamy warzywami i rolujemy. Kroimy i zabieramy się do jedzenia.  

Warto pamiętać:

  • Bardzo ważne jest ugotowanie ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Układając poszczególne elementy, na granicach maty zostawiamy pusty margines o szerokości ok. 1 cm.
  • Dla podbicia smaku, do farszu można dodać odrobinę serka śmietankowego.
  • Proces przygotowania powinien zająć ok. 40 minut.

Jak każde danie, również sushi można przygotować na wiele sposobów. Oto dwa różne podejścia do azjatyckiej potrawy, pyszne domowe sushi na każdą okazję oraz intrygująco brzmiące uromaki.

https://www.wplywaryba.pl/przepis/uromaki-z-lososiem/ 

https://www.wplywaryba.pl/przepis/pyszne-domowe-sushi-na-kazda-okazje/ 

JAK PRZYRZĄDZIĆ JAJECZNICĘ Z ŁOSOSIEM?

Jajecznica to niesamowite danie, nie tylko na śniadanie. I pewnie każdy eksperymentował z dodatkami typu ziemniaki czy kurki. Ale z łososiem? Jeśli jeszcze nie było okazji, to serdecznie zachęcamy, bo z połączenia łososia z jajkami powstają wspaniałe potrawy w różnej postaci. 

Przygotowanie jajecznicy z łososiem wygląda praktycznie tak samo, jak bez łososia. Wystarczy tylko wprost do rozbełtanych jajek na patelni dodać wędzonego łososia i mieszać do preferowanej konsystencji.

Co warto wiedzieć?

  • Łosoś wędzony może być na zimno lub na ciepło.
  • Do jajek można dodać śmietanę lub serek kanapkowy.
  • Smażymy na maśle lub oleju.

Jajecznica to nie jedyna propozycja połączenia łososia z jajkami. Dlatego, jeśli chodzi Ci po głowie coś innego, ale nie wiesz dokładnie co, to może dobrą inspiracją będzie nasza propozycja na omlet.

https://www.wplywaryba.pl/przepis/omlet-tamagoyaki-z-lososiem-na-toscie-z-awokado/ 

JAK PRZYRZĄDZIĆ TORTILLĘ Z ŁOSOSIEM?

Nie chcemy się powtarzać, ale przed nami kolejny niezwykle prosty sposób na podanie łososia. I w przypadku tortilli z łososiem warto to podkreślać, bo taka przekąska to obowiązkowa przystawka na każdej imprezie. 

Wystarczy mieć kilka placków tortilli, wędzonego łososia i serek kanapkowy. Na tortilli rozprowadzamy cienką warstwę serka, rozkładamy łososia, zwijamy i tniemy. Świetnie zagra tutaj też dodatek sałaty, rukoli lub szpinaku, których liście układamy pomiędzy serkiem a rybą. To pyszne danie wymaga tylko jednej sugestii: 

  • zróbcie więcej, bo na pewno zniknie ze stołu jako pierwsza. 

A może zaciekawi Cię, jak przyrządzić roladki „na każdy stół”.  

https://www.wplywaryba.pl/przepis/roladki-z-lososiem-wedzonym-na-kazdy-stol/ 

JAK PRZYRZĄDZIĆ MAKARON Z ŁOSOSIEM?

Makaron z łososiem to idealna propozycja na szybki obiad. Jest to danie z potencjałem i można naprawdę śmiało eksperymentować z dodatkami. Ważne, tylko by makaron był ugotowany al dente, bo po przygotowaniu reszty, warto wszystko ze sobą zmieszać na patelni lub w garnku i jeszcze przez chwilę potrzymać na ogniu.  

Co będzie potrzebne? Ulubiony makaron, łosoś wędzony (na zimno lub gorąco) i czosnek. Na czosnku smażymy wybrane dodatki typu papryka, szpinak baby, zagęszczamy śmietaną i dodajemy rybę. 

Warto pamiętać:

  • Makaron gotujemy al dente.
  • Uważajmy z solą – łosoś jest na tyle słony, że zazwyczaj potrawa nie wymaga solenia.

Wybraliśmy makaron kokardki, bo bardzo lubimy jak wygląda na talerzu, ale równie dobrze może być to każdy inny, o czym świadczą nasze propozycje, które znajdziesz w naszej pysznej bazie przepisów. 

Jeśli Wasz wybór padł na tagliatelle – to zapraszamy po gotowy przepis na naszej stronie: https://www.wplywaryba.pl/przepis/makaron-tagliatelle-z-lososiem-i-szpinakiem-w-sosie-cytrynowo-smietanowym/ 

Jeśli masz do dyspozycji makaron spaghetti i tęsknisz za latem, to proponujemy „letni makaron z wędzonym łososiem” 

https://www.wplywaryba.pl/przepis/letni-makaron-z-wedzonym-lososiem-cukinia-szpinakiem-oraz-pomidorkami/ 

A jeśli lubisz muszelki lub świderki, to będzie przepis dla Ciebie

https://www.wplywaryba.pl/przepis/makaron-w-kremowym-towarzystwie-lososia-i-kurek/ 

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności