Opis przepisu

Sezon na dynie jest już w rozkwicie. Z tej okazji proponujemy spróbować zdrowego dania do złudzenia przypominającego hiszpańską paelle. Jedyne co je różni, to naczynie w którym są przygotowane. Nie każdy bowiem posiada w swojej kuchni specjalną, metalową patelnię. Naczynie żaroodporne jest jej doskonałym zamiennikiem.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

600 g łososia wędzonego na gorąco
200 g dyni pokrojonej w małą kostkę (najlepiej świeża)
200 g ryżu pełnoziarnistego
1/2 szklanki groszku (mrożonego lub z puszki)
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
6 plasterków cytryny
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki chilli
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. W posolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ugotuj ryż. Po odcedzeniu wyłóż nim dno naczynia żaroodpornego. Pamiętaj, aby naczynie posmarować oliwą.
2. Kawałki dyni oraz groszek przepłucz letnią wodą. Jeśli używasz warzyw mrożonych poczekaj z dalszym przygotowaniem dania do czasu ich rozmrożenia
3. Łososia podziel na 4 kawałki. Każdy kawałek przypraw solą i pieprzem. Sos sojowy oraz oliwę wymieszaj w małym naczyniu, a następnie polej nimi rybę. Na sam koniec dopraw pozostałymi przyprawami (papryka, kurkuma, oregano, chilli). Łososia ułóż na ryżu.
4. Dynię i groszek wyłóż na ryż. Dopraw solą i pieprzem.
5. Całość udekoruj plastrami cytryny, a następnie polej pozostałą oliwą. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności