Opis przepisu

Czy możliwe jest przygotowanie przepysznej zupy rybnej z zaledwie kilku składników? Oczywiście! Gdy już spróbujecie tej z naszego przepisu, nie będziecie chcieli jeść żadnej innej.

Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

Ok. 650 g filetów z dorsza, pokrojonych na małe kawałki
1 butelka soku z małży (lub 1 szklanka wywaru ze skorupiaków)
6 łyżek oliwy z oliwek
1 średnia cebula, posiekana
3 duże ząbki czosnku, posiekane
2/3 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
1 1/2 szklanki świeżych posiekanych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, opcjonalnie
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1/8 łyżeczki sosu Tabasco
szczypta suszonego oregano i tymianku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż 4 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pietruszkę i mieszaj 2 minuty. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy i delikatnie gotuj przez około 10 minut.
2. Dodaj sok z małży, wytrawne białe wino i rybę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż ryba będzie ugotowana i łatwo się rozdrobni. Dodaj przyprawy — sól, pieprz, oregano, tymianek i tabasco.
3. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.