Opis przepisu

Gęsta, kremowa, aromatyczna i zdrowa – taka właśnie jest zupa dyniowa z tego przepisu. W połączeniu z wędzonym łososiem i grzankami ziołowymi jest absolutną eksplozją jesiennych smaków.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

400g fileta z łososia
1 kg dyni piżmowej
0.5 l wywaru drobiowego
300 ml świeżej śmietany
1 pomarańcza (sok i skórka)
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Obierz dynię, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Całość zalej sporą ilością wody. Gotuj do czasu aż dynia zmięknie (ok. 15 min). Odcedź wodę od dyni (zachowaj wywar na wypadek, gdybyś wolał nieco rzadszy krem). Kawałki dyni zmiksuj na gładką masę blenderem ręcznym lub robotem kuchennym.
2. Dodaj śmietanę i bulion drobiowy. Całość zagotuj.
3. Dodaj startą z pomarańczy skórkę i sok. Dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli uważasz, że krem jest zbyt gęsty, dodaj tyle wywaru z dyni, ile będzie potrzeba do uzyskania pożądanej konsystencji.
4. Filety z łososia pokrój w kostkę i podgrzej w piekarniku lub rozłóż bezpośrednio w miseczkach.
5. Zupę przelej do miseczek, a całość posyp świeżą kolendrą lub kiełkami.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.