Opis przepisu

Ptysie kojarzą nam się jednoznacznie ze słodkim deserem, ale francuscy miłośnicy kulinariów mają na ten temat nieco inne zdanie. W ich książkach kucharskich można co prawda znaleźć „tradycyjne” delikatne ciastka ze słodkim kremem lub bitą śmietaną, ale także ich wytrawną wersję z serkiem i łososiem. Idealną na wieczór z bliskimi!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

240 ml wody
Szczypta soli
100 g masła
200 g mąki uniwersalnej
4 duże jajka
250 g serka śmietankowego
4 łyżki śmietany 30%
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżeczki tartego chrzanu
200 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
1/4 pęczka szczypiorku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta ptysiowego. Wlej wodę do małego rondla i dodaj do niej szczyptę soli oraz masło. Zamieszaj i zagotuj.
2. Gdy całość się zagotuje, dodaj całą mąkę. Mieszaj drewnianą łyżeczką lub w mikserze, aż cała masa stanie się jednolita.
3. Ustaw rondel z masą z powrotem na małym ogniu i mieszaj, aż mieszanka zamieni się w kulkę ciasta, które będzie z łatwością odchodzić od ścianek rondla. Następnie przenieś ciasto do zimnego naczynia i daj ostygnąć przez 10 minut.
4. Ochłodzone ciasto miksuj na wolnej prędkości, dodając pojedynczo jajka. Gdy całość znowu będzie stanowiła jednolite ciasto, możesz skończyć miksowanie.
5. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza - najlepiej w trybie wymuszonej konwekcji. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym lub dużej torebce strunowej, a następnie rozdziel je na mniejsze porcje na papierze do pieczenia. Z takiej ilości składników powinno wyjść ok. 15 jednakowych ptysiów.
6. Papier do pieczenia z ptysiami umieść w piekarniku na środkowym poziomie. Piecz, aż zarumienią się na złoto-brązowo.
7. Czas przejść do farszu. W średnim naczyniu wymieszaj serek śmietankowy ze śmietaną. Dodaj sok z cytryny i chrzan. Dodaj łososia pokrojonego na niewielkie paski oraz posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
8. Gdy ptysie się upieką, natnij je mniej więcej na wysokości 2/3 od podstawy. Nie odcinaj górnej części do końca.
9. Powstałe nacięcie wypełnij serkiem z łososiem. Następnie udekoruj np. koperkiem i wstaw do lodówki aż do czasu, w którym podasz tę przepyszną przystawkę. Bon appetit!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności