Opis przepisu

Ta bardzo prosta potrawa jest otoczona niemalże kultem w pewnych rejonach Skandynawii. Dlaczego? Bo zwiastuje przybycie wiosny! Gdy tylko na rynku pojawiają się młode ziemniaki, Skandynawowie z wielką chęcią przyrządzają je z dodatkiem śledzia w każdej postaci. Dlaczego zatem nie wykorzystać do tego marynowanego śledzia z kolorowym pieprzem?

Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 kg młodych ziemniaków (możliwie najmniejszych)
1 słoik filetów ze śledzia z kolorowym pieprzem SuperFish
1 duży pęczek świeżego koperku
Masło
Sól

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Ziemniaki możesz podać na dwa sposoby - obrane lub w mundurkach. W tym drugim przypadku dobrze je umyj! Z kolei w pierwszym wcale nie musisz używać obieraczki. Skórka świeżych młodych ziemniaków schodzi po przetarciu gąbką lub nawet gołymi rękami pod zimną wodą.
2. Aby ugotować młode ziemniaki, najlepiej wlać wodę do średniej wielkości garnka i zagotować ją. Następnie dodaj szczyptę soli i trochę koperku (większość jednak zostaw na później), odczekaj 2-3 minuty i dodaj ziemniaki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut. Upewnij się, że woda przez cały czas przykrywa ziemniaki!
3. Po tym czasie wylej wodę i delikatnie pozbądź się rozgotowanego koperku. Ziemniaki możesz jeszcze na chwilę umieścić w rondlu (bez wody) i postawić na małym ogniu, aby odparowały. Regularnie potrząsaj, aby się nie przypaliły!
4. Gdy ziemniaki już odparują, połóż na nich łyżkę masła, aby się rozpuściło i posyp obficie świeżym koperkiem.
5. Wyciągnij filety ze śledzia ze słoika i pokrój je na mniejsze kawałki. Podaj razem z ziemniakami oraz - ewentualnie - dodatkiem śmietany, cebulki i jajka.
Kieszonki na grilla z łososiem

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.