Opis przepisu

Na chłodniejsze dni polecamy Ukhę, czy jak niektórzy wolą ją nazywać Uchę, czyli zupę rybne według przepisu prosto z Rosji. Czym różni się od zwykłej zupy rybnej? Jest bardziej zawiesista – w konsystencji przypomina krupnik. Jej nazwa pochodzi od starorosyjskiego określenia na wywar – jucha.

Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

400 g fileta z sandacza (pokrojony w ok. 2 cm kostkę)
600 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
150 g marchewki (obrana i pokrojona w kostkę)
100 g cebuli (poszatkowana)
1.25 L wody
3-4 łyżeczki soli
3 łyżeczki koperku (posiekanego)
20 ml śmietany (opcjonalnie)
pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Przygotuj warzywa: obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój je w kostkę. Posiekaj cebulę i koperek.
2. Do garnka wlej wodę i dopraw ją solą. Kiedy się zagotuje, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj aż będą miękkie (ok. 15-20 minut).
3. Gdy ziemniaki będą miękkie, włóż do garnka pokrojonego sandacza. Gotuj ok 2-3 minuty, do czasu, aż ryba przestanie być przezroczysta.
4. Dodaj koperek oraz pieprz.
5. Przelej zupę do misek i do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności