Opis przepisu

Lubisz sushi ale niekoniecznie skrupulatny sposób zawijania tych ryżowych rolek? Dzięki temu przepisowi możesz pominąć cały proces mat & roll! Nasza propozycja zakłada użycie foremek do babeczek, dzięki którym zaoszczędzisz czas i zrobisz wrażenie na swoich gościach.

Główny składnik: Tuńczyk
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 szklanka opłukanego ryżu sushi
1 ¼ szklanki wody
8 łyżeczek octu ryżowego, podzielone
1 łyżka białego cukru
Ok. 40 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
1 łyżka soli koszernej, podzielona
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
¼ łyżeczki czerwonej papryki
½ kg tuńczyka ahi klasy sushi, pokrojony w kostkę
½ szklanki ogórka – obranego i pokrojonego w kostkę
2 średnie zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
1 duże awokado, pokrojone w kostkę
½ łyżki czarnego sezamu, lekko podpieczone

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Wsyp ryż do garnka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj do wchłonięcia płynu, około 20 minut (nie zdejmuj przykrywki podczas gotowania). Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut (z nałożoną przykrywką).
2. Gdy ryż ostyga, połącz 2 łyżki octu i cukru w małej misce, której można używać w kuchence mikrofalowej. Włącz mikrofalówkę na 30 do 45 sekund. Następnie wymieszaj mieszankę trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Dodaj serek śmietankowy i 1/2 łyżeczki soli do miski, mieszając trzepaczką do połączenia. Delikatnie wymieszaj mieszankę octu z ryżem za pomocą gumowej szpatułki. Odstaw na 5 minut.
3. Obficie wysmaruj 12 foremek do muffinek oliwą. Do każdej z foremek włóż papier do pieczenia i jego również posmaruj oliwą. Zwilżonymi dłońmi równomiernie ułóż mieszankę ryżową na dnie foremek (około 2 1/2 łyżki ryżu na foremkę). Wstaw do lodówki na 30 do 40 minut.
4. Połącz pozostałe 2 łyżeczki octu, pozostałą 1/2 łyżeczki soli, sos sojowy, olej sezamowy i czerwoną paprykę w średniej misce, mieszając trzepaczką. Dodaj tuńczyka, ogórka, zieloną cebulę i awokado do miski. Delikatnie wymieszaj.
5. Podziel mieszankę tuńczyka równomiernie między kubeczki ryżowe i równomiernie posyp sezamem. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia razem z zawartością i przełóż na talerz.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności