Opis przepisu

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości czy rodzinę nietypowymi, ale pysznymi, śledziami na zakąskę, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

4 filety śledziowe
Garść suszonych śliwek
3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
5 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżeczki miodu akacjowego
2 łyżki miodu gryczanego
4 cytryny
Kilka gałązek świeżej mięty
2 szklanki mleka do namoczenia ryb

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Śledzie moczymy w wodzie całą noc, następnie przez dwie godziny moczymy w mleku. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki.
2. W kąpieli wodnej lekko podgrzewamy sok z cytryny i rozpuszczamy w nim miód akacjowy. Następnie studzimy i zalewamy nim ryby na dwie godziny. Po tym czasie kroimy rybę na dwucentymetrowe dzwonka.
3. Na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez dziesięć minut gotujemy wino i śliwki. Następnie blendujemy śliwki i wino, dodajemy do nich miód gryczany i kakao. Gdy masa będzie gładka odstawiamy ją do wystygnięcia.
4. Śledzie układamy w słoiku i zalewamy ostudzoną masą.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności