Opis przepisu

Lekki lunch w ciepły dzień? Polecamy przepyszną sałatkę z wędzonym łososiem i burakiem. Pełno w niej kolorów i smaków. Zakochacie się w niej już po pierwszym kęsie.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 cytryna
3 łyżki oliwy
200g łososia wędzonego na zimno
1 fenkuł
1 burak
2 pomarańcze
50 g orzechów laskowych
100 g sera pleśniowego
300 g szpinaku baby
ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Zawiń buraka w folię aluminiową i upiecz buraka w 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w plasterki.
2. Pokrój fenkuła w cienkie plastry, pomarańcze obierz w całości i wykrój z ich środka biały element. Łososia pokrój w cienkie paski. Orzechy upraż na patelni, a następnie pokrusz na drobniejsze kawałki. Ser pleśniowy rozdrobnij.
3. W misce wymieszaj ocet balsamiczny, trzy łyżki oliwy i sok wyciśnięty z cytryny.
4. Do miski z sosem dodaj pokrojonego buraka, łososia, fenkuła, szpinak i pomarańcze - wszystko dobrze ze sobą wymieszaj. Posyp z wierzchu orzechami i serem pleśniowym.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2022 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności

Pliki cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.