Opis przepisu

Nie ukrywamy, wykonanie tego przepisu nie jest proste, ale… warto! Bez wątpienia jest to danie popisowe więc jeśli macie przed sobą ważną kolację rodzinną, koniecznie podejmijcie się tego zadania.

Główny składnik: Labraks
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Trudny
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 laska trawy cytrynowej
szalotka
kawałek imbiru (ok. 5 cm)
6 świeżych papryczek chilli (3 czerwone i 3 kolorowe)
6 listków limonki (świeżych lub suszonych)
100 g niesolonych orzeszków ziemnych
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu rybnego
800 g labraksa, bez łusek, wypatroszonego
1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli
szczypta cukru
2 łyżki octu z białego wina
świeży kokos
150 g groszku cukrowego
¼ kapusty pekińskiej
¼ czerwonej kapusty
¼ ogórka
dojrzałe mango
½ pęczka świeżej mięty (15g)
½ pęczka świeżej kolendry (15g)
½ pęczka świeżej bazylii (15g)
3 limonki
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka śmietanki kokosowej
1 kubek ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
2. Uderz trawą cytrynową o powierzchnię roboczą i usuń twardą warstwę zewnętrzną. Obierz szalotkę i imbir, obierz chilli z pestek, a następnie posiekaj wszystko razem z trawą cytrynową. Dodaj do dużego moździerza z dużą szczyptą soli morskiej i liśćmi limonki (odrzuć szypułki) i rozetrzyj na pastę.
3. Opiekaj orzeszki ziemne na dużej patelni na średnim ogniu przez 3 minuty lub na złoty kolor, a następnie dodaj połowę pasty. Dodaj przecier pomidorowy i sos rybny, drobno zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij cały sok, a następnie dokładnie pomieszaj.
4. Ostrym nożem natnij skórę labraksa w odstępach 1 cm, a następnie natrzyj pastą, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
5. Oderwij kawałek papieru do pieczenia pięć razy dłuższy niż ryba i złóż go na pół, aby uzyskać podwójną grubość. Połóż rybę na środku, a następnie złóż papier, aby szczelnie zamknąć rybę w środku. Ułóż na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut, aż mięso będzie soczyste i łatwo odejdzie od ości.
6. Aby zrobić ryż, wlej do rondelka ustawionego na średnim ogniu, olej roślinny. Dodaj śmietankę kokosową, a następnie wyciśnij sok z limonki. Wsyp ugotowany wcześniej ryż i smaż przez 2 minuty, następnie zalej 1 kubkiem wrzącej wody i zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez 12 minut, następnie zdejmij z ognia i gotuj na parze przez kolejne 3 minuty.
7. Aby przygotować chili, pokrój kolorowe papryczki w cienkie plasterki i umieść w małej misce z cukrem, octem i szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na bok.
8. Teraz zrób sałatkę. Rozłam kokos i drobno zetrzyj 50 g miąższu. Strączki groszku cukrowego przetnij na pół, drobno posiekaj kapustę i ogórka, mango obierz i drobno pokrój. Wszystko umieść w misce i dodaj zioła oraz sok z limonki. Wymieszaj.
9. Rybę przełóż na półmisek do serwowania. Pozostałe orzeszki rozmiażdż w moździerzu, a następnie posyp nimi sałatkę i rybę. Skrop rybę sosem sojowym i posyp pozostałymi ziołami.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności