Opis przepisu

Czy istnieje jakaś potrawa, która jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo uniwersalna i przede wszystkim pyszna? Oczywiście! To klasyczne włoskie penne w wersji z wędzonym łososiem. Oto niezawodny przepis!

Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

340 g makaronu penne
1 1/2 łyżeczki masła
3 łyżki drobno posiekanej szalotki
1 szklanka śmietany kremówki
opc. 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
150 g łososia wędzonego na zimno SuperFish (pokrojonego w ok. 2 cm paski)
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na jego opakowaniu.
2. W międzyczasie rozgrzej mały rondel na średnim ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj do niego szalotkę i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez ok. 5 minut.
3. Do masła z szalotką dodaj wino i gotuj aż się zredukuje (znów ok. 5 minut). Następnie dodaj śmietanę i gotuj aż całość się zagotuje.
4. Zanim odsączysz makaron, nabierz 1/2 szlanki wody, w której się gotował. Następnie odsącz i umieść go ponownie w garnku.
5. Przelej mieszankę z rondla do garnka z makaronem i dodaj do całości sok z cytryny, łososia i szczypiorek. Jeśli całość wyjdzie zbyt gęsta, dodaj wodę z poprzedniego punktu. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności