Opis przepisu

Może i kedgeree nie jest najczęściej spotykaną potrawą w Polsce, ale to wcale nie oznacza, że jest w naszych warunkach trudna do wykonania. A na pewno jest tego warta – ten brytyjsko-hinduski przysmak jest bowiem jednym z najciekawszych i najsmaczniejszych efektów połączenia tych dwóch kultur.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia brytyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

300 g ryżu basmati
8 jajek
400 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
1 łyżka masła
450 g czerwonej cebuli (pokrojonej w piórka)
8 ząbków czosnku (pokrojonych w plastry)
Duży kawałek imbiru (obrany i drobno posiekany)
1 łyżeczka posiekanego kopru włoskiego lub zwykłego
1 łyżeczka ziaren kuminu
6 ziaren kardamonu
4 liście laurowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
duży pęczek świeżej kolendry (posiekane łodygi, liście w całości)
1 l bulionu warzywnego
300 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Zacznij od przyrządzenia sosu. Na dużej patelni rozgrzej masło, a gdy się rozpuści dodaj do niego cebulę, czosnek, imbir, koper, kumin, kardamon i liście laurowe. Smaż na średnim ogniu przez ok. 8 minut - aż cebula się zeszkli.
2. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawę curry i posiekane łodygi kolendry. Smaż dalej aż całość nabierze nieco "lepiącej" konsystencji.
3. Dodaj bulion i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gdy cały wywar będzie już bulgotał, przykryj go pokrywką, zredukuj nieco ogień i duś przez ok. 15 minut. Całość powinna się wówczas zredukować o ok. połowę.
4. Następnie przesącz cały wywar przez sitko do dużego naczynia. Tak powstały sos możesz włożyć do lodówki na ok. 2 dni, ale także wykorzystać od razu!
5. Przejdź do ryżu. Wypłucz go dobrze w zimnej wodzie i umieść w dużym rondlu. Zalej zimną wodą aż przykryje go na ok. 1,5 cm. Przykryj rondel przykrywką i zagotuj na dużym ogniu.
6. Gdy się zagotuje, zdejmij pokrywkę, dobrze zamieszaj, zredukuj ogień na 2 minuty, a następnie zupełnie go wyłącz i odstaw całość na 10 minut.
7. Zagotuj jajka na miękko. Gdy będą się gotować, pokrój łososia i liście kolendry na nieduże kawałki. Podgrzej oddzielnie ryż i sos, aby były bardzo gorące.
8. Dodaj ryż do sosu i bardzo dobrze zamieszaj. Następnie dodaj większość łososia i kolendry. Resztą, razem z pokrojonym jajkiem na miękko, udekoruj potrawę już na talerzach. Gotowe!

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności