Opis przepisu

Pora na imprezowy hit prosto z Irlandii. Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem to jedna z najpopularniejszych przekąsek podczas obchodzenia Dnia Świętego Patryka. Ale oczywiście nie trzeba się ograniczać tylko do tego jednego dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się przez cały rok!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnia irlandzka
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka masła (roztopionego)
¾ szklanki mleka
1 szklanka tartego sera żółtego
200 g łososia wędzonego na zimno (drobno pokrojonego)
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do głębokiego naczynia. Zrób wgłębienie w jej środku. We wgłębieniu rozbij jajko, a także dodaj masło i mleko. Wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj pozostałe składniki i znów dobrze wymieszaj. Zostaw trochę łososia na później – do dekoracji.
3. Przelej masę do foremek na muffinki i piecz przez 12-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
4. Przed podaniem udekoruj serkiem do kanapek i dodatkowym łososiem wędzonym.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności