Miruna w cieście piwnym
Opis przepisu
Miruna, ryba żyjąca w krystalicznie czystych wodach, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Ma bardzo delikatne mięso, dlatego świetnie smakuje z dodatkami, które dodadzą jej nieco charakteru – chociażby z piwną panierką w stylu fish&chips. Jeśli nie macie dużo czasu na przygotowanie dania, którym zaskoczycie swoim bliskich, ten przepis będzie dla Was idealny.
Kategoria: Potrawy z miruną
Główny składnik: Miruna
Czas całkowity: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Rybę pokrój na małe kawałki. Każdy oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem – można ją również skropić sokiem z cytryny. Przygotowaną w taki sposób rybę odstaw na kilkanaście minut, aby zamarynowała się w przyprawach.
![](https://www.wplywaryba.pl/wp-content/uploads/2021/10/Miruna-Fish-n-chips_1-scaled.jpg)
2. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski. Powoli, cały czas mieszając, wlewaj zimne piwo. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Zwróć uwagę, aby konsystencja była puszysta.
![](https://www.wplywaryba.pl/wp-content/uploads/2021/10/Miruna-Fish-n-chips_2-scaled.jpg)
3. Każdy kawałek ryby oprósz delikatnie mąką (cienka warstwa mąki sprawi, że ciasto będzie lepiej przylegać do ryby), a następnie zanurz w cieście. Każdy z kawałków smaż na głębokim i rozgrzanym oleju, do momentu uzyskania złocistego koloru.
![](https://www.wplywaryba.pl/wp-content/uploads/2021/10/Miruna-Fish-n-chips_3-scaled.jpg)
4. Przed podaniem odsącz rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Najpyszniej smakują z frytkami lub ziemniaczanymi łódeczkami i Twoim ulubionym sosem.
Zostaw recenzję