Opis przepisu

Większość Norwegów nie wyobraża sobie życia bez pysznych lefse – zwykle ziemniaczanych placków podawanych z różnymi dodatkami. Można je zjeść podczas różnych świąt, lokalnych wydarzeń, spotkań rodzinnych, ale także na co dzień – np. na śniadanie. Jedną z najpopularniejszych wersji lefse jest podanie ich z wędzonym łososiem. I co ważne – to bardzo proste! A do tego niesamowicie smaczne!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia norweska
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 kg ziemniaków
łyżeczka soli
¼ szklanki śmietany kremówki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 szklanką mąki uniwersalnej
225 g łososia wędzonego na zimno (pociętego w paski)
170 g sera Havarti lub sera Tylżyckiego (w cienkich plastrach)
szczypta drobno pokrojonego koperku
oliwa z oliwek
śmietana lub jogurt grecki – do smaku

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Zacznij od przygotowania placków. Podgrzej piekarnik do 80 stopni Celsjusza. W czasie nagrzewania obierz ziemniaki i pokrój je w paski o grubości ok. 2 cm. Ugotuj je aż będą miękkie. Po gotowaniu susz je przez kilka minut na ręcznikach papierowych, a po tym czasie wstaw je na 15 minut do piekarnika, aby odparowała z nich reszta wody.
2. Tak przygotowane ziemniaki dobrze ubij lub (jeśli masz) przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj do nich sól, śmietanę, lekko ogrzane masło i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj. Po tym zaleca się odstawienie mieszanki do lodówki – co najmniej na noc.
3. Następnego dnia rozgrzej dużą patelnię do naleśników. Do mieszanki dodaj mąkę i bardzo dobrze ugnieć. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na kulki wielkości tradycyjnej gałki lodów. Rozwałkuj każdą z nich (po uprzednim posypaniu blatu mąką) na bardzo cienki placek. Powinny mieć średnicę ok. 25 cm.
4. Przenieś placki pojedynczo na patelnię (nie musisz używać oleju) i smaż z każdej strony, aż pojawią się na nich brązowe kropki. Po tym zdejmij je z patelni i poczekaj aż wystygną. Placki gotowe!
5. Czas urozmaicić je dodatkami! Przekrój placki na pół. Na każdej połówce ułóż równą warstwę łososia i sera oraz posyp koperkiem. Złóż je na pół a potem jeszcze raz na pół. Posmaruj je oliwą z oliwek z każdej strony i smaż, aż mocno się zarumienią (po ok. 2 minuty na stronę). Po tym czasie dalej smaż, regularnie obracając, aż ser się roztopi. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem greckim. Smacznego!
Kieszonki na grilla z łososiem

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności