Kultowe jajka po benedyktyńsku z wędzonym łososiem
Opis przepisu
To chyba jedno z najlepszych tradycyjnie amerykańskich śniadań. Pyszne połączenie rozpływającego się jajka w koszulce, z wyrazistym łososiem wędzonym i pieczywem to potrawa dla której warto wstawać z łóżka! A oto niezawodny przepis na ten smakołyk.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
7 jajek (4 w całości, z 3 tylko żółtka)
2 łyżki i oddzielnie 2 łyżeczki octu winnego
2 bułki (najlepiej brytyjskie muffiny, ale mogą być dowolne)
125 g masła pokrojonego w drobna kostkę + nieco więcej do posmarowania pieczywa
100 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
Szczypta posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Zacznij od zrobienia tzw. Sosu Holenderskiego. Do małego naczynia wlej sok z cytryny i 2 łyżeczki octu winnego, dodaj trzy żółtka i roztrzep, aż powstała masa będzie jednolita i delikatna.
2. Zagotuj wodę w niedużym garnku i umieść nad nim naczynie z masą z pierwszego punktu (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Mieszaj tak gotującą się masę aż zgęstnieje. Następnie dodawaj do niej pokrojone masło - kostka po kostce - ciągle mieszając! Gdy już dodasz ostatnia kosteczkę masła i całość znowu będzie jednolita, zdejmij naczynie znad gotującej się wody i pomieszaj jeszcze chwilę "na zimno". Tak powstały sos możesz jeszcze doprawić.
3.
Do garnka z gotującą się wodą wlej 2 łyżki octu winnego i zmniejsz ogień, aby woda leciutko bulgotała. Zamieszaj ją dobrze aby na środku garnka powstał delikatny wir i wpuszczaj do niego jajko po jajku (uwaga: rozbite, bez skorupki!). Gotuj każde ok. 4 minut i wyciągnij łyżką do odcedzania.
Do garnka z gotującą się wodą wlej 2 łyżki octu winnego i zmniejsz ogień, aby woda leciutko bulgotała. Zamieszaj ją dobrze aby na środku garnka powstał delikatny wir i wpuszczaj do niego jajko po jajku (uwaga: rozbite, bez skorupki!). Gotuj każde ok. 4 minut i wyciągnij łyżką do odcedzania.
4. Przekrój bułki na pół i lekko je przypiecz - np. w tosterze, piekarniku lub na patelni. Posmaruj je niewielką ilością masła od wewnętrznej strony i ułóż na każdej połówce 1/4 łososia. Następnie ułóż na każdej z nich po jajku, polej Sosem Holenderskim i udekoruj szczypiorkiem. Gotowe!
Zostaw recenzję